گیاه آویشن شیرازی
نام علمی : Zataria Multiflora
نام انگلیسی : Saatar
نام محلی : آویشم ، آبشن شیراز
, گیاه آویشن,ویژگی های آویشن شیرازی,تاریخچه آویشن شیرازی,,,,
آویشن از شناخته شده ترین گیاهان دارویی ، دارای ساقه های متعدد نازک و بسیار منشعب میباشد . آویشن شیرازی از گیاهان چند ساله بوده و تا ارتفاع cm 40 رشد می کند و بر روی شاخه های کوچک و چوبی اش ، برگهای نوک تیز به رنگ سبز تیره می رویند .
پراکندگی جغرافیایی
این گیاه ، بومی قسمت های مرکزی و جنوب اروپا و بالکان است . در اروپای مرکزی ، هند و ترکیه در سطوح وسیع کشت می گردد. منشا پیدایش این گیاه مناطق دریایی مدیترانه است و در ایران به آویشن شیرازی مشهور می باشد و در شیراز کشت و مورد بهره برداری قرار می گیرد .
تاریخچه
پزشکان یونانی و مصری ، اثر قوی گیاه آویشن را شناخته بودند که در مصر باستان نقش عمده ای در مومیایی کردن اجساد ایفا می کرد . این گیاه در قرون وسطی به عنوان نمادی از قدرت و جرات مطرح می شد و سرباز های آن دوره ، قبل از جنگ خود را با این گیاه می آراستند . رومیان نیز از دود حاصل از این گیاه جهت دور کردن عقرب استفاده می کردند .
از برگهای بسیار خوش عطر آن اغلب به عنوان ادویه یا دارو استفاده می شود. عصاره این گیاه عطر تندی دارد و نوع تازه آن از عطر بیشتری برخوردار است و تقریبا در ترکیبات ادویه ای ، نقس اساسی دارد و در آشپزی غذاهای سنگین نیز از آن استفاده میشود که علاوه بر بهبود طعم غذا ، باعث سرعت بخشیدن به عمل هضم می شود به همین دلیل مصرف آن ، مخصوصا در وعده های غذایی سنگین توصیه می شود.
از این گیاه دارو هایی به شکل شربت ، قرص مکیدنی ، بخور ، قرص ، اسانس و همچنین ترکیبات آروماتراپی تهیه می شود.
فلفل هندی
نام علمی : species Capsicum
نام انگلیسی : Chili pepper
فلفل ( پلپل در فارسی ) ، گیاهی است بالا رونده و دارایریشه های ساقه خیز و کوتاه که میوه ی آن ادویه است با طعم تند و سوزنده . فلفل گیاهی است دارویی – خوراکی و دارای طعمی تند – این گیاه از بوته ای باریک و بلند و در رنگ های متنوعی چون سبز ، قرمز ، زرد و نارنجی به دست می آید و برای خوش طعم کردن غذا از آن استفاده می شود. دانه فلفل پس از خشک و ساییده شدن در رنگ های سیاه ، قرمز و سفید عرضه میشود . کاپسایسین و تعدادی از ترکیبات مشابه دیگر توسط برخی از گیاهان جنس کاپسیکم ( فلفل قرمز) تولید می شود و احتمالا موجب رانده شدن بعضی از علف خواران می گردد . کاپسایسین نوعی آلکالوئید است که در برخی از گیاهان مثل فلفل قرمز یافت می شود که برای پوست و موکوس محرک بوده و تهیه برخی دارو جهت تسکین درد کاربرد دارد .
تاریخچه
فلفل در هندوستان از دیرباز به عنوان ادیه بوده است . تا اواخر قرون وسطی فلفل از هندوستان به اروپا و سایر نقاط جهان تجارت می شد و به خاطر ارزش این گونه ادویه ها بود که اروپاییان در پی یافتن راه جدیدی به هندوستان بودند و با کشف قاره آمریکا نوع جدیدی از فلفل بومی قاره آمریکا کشف شد . فلفل قرمز ، برای اولین بار توسط سرخپوستان حوزه ی دریای کاراییب به خارج آمریکا معرفی شد و از آن زمان به بعد شهرت این گیاه فرا گیر شد تند ترین فلفل قرمز جهان در "دورست " انگلیس پرورش یافت و "ناگا دورست" نام دارد و چنان تند است که هنگام شکستن آن برای خارج کردن دانه هایش برای کشت ، باید از دستکش استفاده کرد و در هوای آزاد و در برابر باد شدید قرار گرفت تا چشم را نسوزاند. شواهد باستان شناسی نشان می دهد درکه انواع فلفل قرمز از7500 سال پسش از میلاد مسیح بخشی از رژیم غذایی ساکنان بومی آمریکا را تشکیل میداده . عده ای معتقدند که بومیان آمریکا بین 2500 تا 3400 سال پیش از میلاد این گیاهان را پرورش می دادند امروزه معمولا از میوه خوراکی فلفل قرمز برای تهیه انواع سس با طعم تند ، چاشنی ، پاپریکا ،چیلی ، تاباسکو و سایر فرآورده ها استفاده می شود.